以下“成人学位英语考试:阅读理解过关练习及答案二”由自考生学位网整理。更多复习可查看“学位英语考试复习资料”栏目。
Directions:There are three passages in this part.Each passage is followed by some questions or unfinished statements.For each of them there are four choices marked A,B,C and D.You should decide on the best choice and blacken the corresponding letter on the Answer Sheet.
Passage 1
Questions 1 to 5 are based on the following passage.
(76)Some people argue that the pressure on international sportsmen and sportswom-en kills the essence of sport-the pursuit of personal excellence.Children kick a football around for fun.When they get older and play for local school teams,they become competi-tive but they still enjoy playing.The individual representing his country cannot afford to think about enjoying himself,and he has to think only about winning.He is responsible for an entire nation’s hopes,dreams and reputation.
A good example is the football World Cup.Football is the world’s most important sport.Winning the World Cup is perhaps the summit of international sporting success.Mention"Argentina"to someone,and the chances are that he’ll think of football.In a sense,winning the World Cup"put Argentina on the map."
Sports fans and supporters get quite irrational about the World Cup.People in Eng-land felt that their country was somehow important after they won in 1966.Last year thousands of Scots sold their cars,and even their houses,and spent all their money travel-ing to Argentina,where the finals were played.
So,am I arguing that international competition kills the idea of sport?Certainly not!(77)Do the Argentinian really believe that because eleven of their men proved the most skilful at football,their nation is in every way better than all others?Not really.But it’s nice to know that you won and that in one way at least your country is the best.
1.
What is the author’s main purpose in the passage?
A To prove that football is the world’s most important sport.
B To show that Argentina is better than all others.
C To compare Scotland with Argentina.
D To explain the role of sport.
答案:D
此题考查的是考生对文章总体观点的认识。Football is the world’s most important sport是第二段中的原话,这只是文章中普通的一句话,并不代表作者的观点,因此A项认为本文的目的是去证明这句话显然是错误的。Do the Argentinian really believe that because eleven of their men proved the most skilful at football,their nation is in every way better than all others?Not really.仅仅因为阿根廷足球队的11名队员证明了他们是在足球领域技艺超的,阿根廷的人们就认为阿根廷在各个方面都是世界上的吗?不是这样的。从以上这句话可以看出B项也是错误的。文章中根本没有拿阿根廷和苏格兰做比较,C项显然不对。因此本题应该选择D。
2.
In the second paragraph,the word"summit"means ______.
A highest point
B mountain top
C award
D summary
答案:A
本题考查的是对词义的猜测。Winning the World Cup is perhaps the summit of international sporting success.假如这句话我们只认识前半句,即“赢得世界杯是……”。很显然赢得世界杯就是赢得冠军.也就是站到了足球领域的点,因此sum-mit的意思是A项。
3.
According to the passage,Argentina is world-famous because of its ______.
A large number of sports fans and supporters
B success in the football World Cup
C obvious position on the map
D excellence at most important sports
答案:B
本题其实考查的是对winning the World Cup“put Argentina on the map”这句话的理解,把阿根廷放到地图上其实就是说让全世界的人都知道阿根廷,而获得世界杯是让阿根廷知名度提升的原因。理解了这句话,这道题的答案B也就不说自明了。
4.
According to the passage,if a sportsman only thinks about winning,he will ______.
A fail to succeed
B be successful
C lose enjoyment
D be irrational
答案:C
这道题考查的是对段中这句话的理解:The individual represen-ting his country cannot afford to think about enjoying himself.and he has to think only about winning.代表国家参加比赛的个人根本无法考虑从比赛中得到乐趣,他们不得不考虑如何去获得胜利。所以说只想着去获得胜利的人是得不到体育本身的乐趣的。因此本题应该选择C。
5.
What is the author’s attitude towards international games?
A Nations that meet on a football field are unlikely to meet on a battlefield.
B Nations that win the football World Cup are regarded as the best in all aspects.
C Nations that win in international games prove the best on the sports field at least.
D Nations that give much attention to international competitions are world-famous in many ways.
答案:C
本题是考查作者观点的题目。想做对此题,应该找到后一段中的这句话:But it’s nice to know that you won and that in one way at least your country is the best.但是,知道你的国家获胜是很令人高兴的一件事情,这表明至少在一个领域中你的国家是的。在四个选项里面只有C项和这句话相符。因此应该选择C。
以上“成人学位英语考试:阅读理解过关练习及答案二”由自考生学位网收集整理。
学士学位最新资讯
武汉科技大学2025年12月高等学历继续教育本科毕业生学位申报教学点初审操作流程
武汉科技大学2025年12月高等学历继续教育本科毕业生学位申报操作流程
山西农业大学2025年成人本科毕业生申请学士学位的通知
湖南第二师范学院关于2025年下半年成人及自考本科毕业生申报学士学位的通知以及毕业论文检查工作的通知
武汉科技大学2025年12月高等学历继续教育本科毕业生学士学位申报工作提示
天津理工大学2025年下半年自学考试本科毕业申请学位须知
天津理工大学关于2025年下半年高等教育自学考试毕业生办理学位申请的通知
福州大学关于参加2025年11月1日自学考试学士学位课程考核的通知
Copyright © 2010 - 2023 湖南求实创新教育科技有限公司 All Right Reserved.
温馨提示:如您需的自考学习资料本网暂时没有,请于工作日08:00-18:00,点击这里,联系客服补充。